hasznos

Mi az a domain (domén) név?

Posted On
Posted By gurgely

A domain, mint angol szó jelentése birtok, tartomány.

Na de mi is az a domain név, és miért ennyire fontos? Nézz a képernyő tetejére, látod a böngésző tetején a címsávot? Az a rész, ami https://-el kezdődik, és jelen esetben gurgely.hu-val folytatódik. Egy cím.

Mi van a domain mögött?

Minden weboldal számokkal van azonosítva, amit IP címnek hívnak. Ezzel a számsorral csatlakozik a számítógéped, vagy telefonod a webtárhelyre, ahol a honlap adatai tárolva vannak.

A számok jók a számítógépeknek, de az emberek jobban szeretik a szavakat, amiket meg tudnak jegyezni. A szavak amik azonosítják a honlapokat a domain nevek vagy URL címek, amik akárcsak az IP cím, egyediek minden weboldalhoz.

Gondolj rá úgy mint egy telefonszámra: ha fel szeretnéd hívni az ismerősödet, a nevére nyomsz a névjegyek között, és automatikusan tárcsázza a számát. A domain név és az IP cím kapcsolata is hasonló.

Miből áll egy domain név?

A domain nevek legalább két részből szoktak állni, és pont(ok) választják el őket egymástól. A ponttól balra található a második szintű tartomány (SLD), ami lehet a te neved, az üzleted, webshopod neve, vagy bármi amit el tudsz képzelni. Ezen az oldalon a “gurgely” rész a második szintű tartomány a “gurgely.hu”-ból.

A ponttól jobbra van a legfelső szintű tartomány (TLD), ami nem lehet bármi, magyar oldalaknál általában a .hu végződés a jellemző, az angol, vagy nemzetközi oldalaknál pedig a .com cím, de rengeteg választási lehetőség áll rendelkezésre.

Sok lehetőség van legfelső szintű tartományra, de nem lehet bármilyen

Röviden

Tekinthetjük egy webcímnek, ahol el lehet érni a weboldaladat, illetve használhatod egyedi email cím (pelda@gurgely.hu) létrehozásához is.

Érdekelne egy honlap? Az általam készített weboldalakhoz ingyenesen beállítom a domain nevet, így minden úgy fog működni, ahogy működnie kell. A főoldalon megtalálod a portfólióm, és ingyenes árajánlatot kérhetsz a gurgelydesign@gmail.com email címen.

leave a Comment